Psychosociale therapie en coaching is niet beperkt tot specifieke diagnoses of problemen.. Staat jouw klacht er niet bij, neem gerust vrijblijvend contact op om te verkennen of je toch bij Lev terecht kunt of waar je de hulp die je zoekt wel kunt vinden.
Zelfontwikkeling en persoonlijke groei
Problemen die te maken hebben met angst
Angst kan je leven behoorlijk verzieken, het kan (grote) invloed uitoefenen op je persoonlijke-, sociale -en werkzame leven. Angst gaat niet over door ‘gewoon’ iets anders tegen jezelf te ‘zeggen.’ Tegelijkertijd helpt het niet als je angstige gedachten blijft geloven. Je hebt hier een interventie nodig die zowel werkt op niveau van je cognitie (de manier waarop je denkt) als op niveau van jouw zelfbeleving.
Hoe fijn zou het zijn als je er achter komt dat jij niet je angst bént maar dat er een angstig deel in je zit dat op sommige moment aan het roer staat. Hoe zou het zijn als je dat angstige deel niet meer voorop hoeft te staan? Wat zou je allemaal (over jezelf) kunnen ontdekken als op een andere manier zou kijken naar jezelf of jouw piekergedachten?! Hier gaan we aan werken!
We kijken hier onder andere naar de reactie van je brein waardoor je begrijpt waarom je soms wel wéét dat je niet angstig hoeft te zijn maar waarom je het tóch bent. We gaan de kern van de angst opzoeken en werken aan stress- en zelfmanagement zodat je weer het gevoel krijgt dat jij aan het roer staat in plaats van jouw angst. We werken hier bijvoorbeeld aan door Mindfulness en Cognitieve Gedragstherapie in te zetten, Transactionele Analyse, Beeldcommunicatie, Rationeel Emotieve Therapie, Gestalt en lichaamsgerichte interventies
Somber, neerslachtig
Wanneer je je langere tijd somber of neerslachtig voelt kan het leven zijn glans verliezen. Het kan zijn dat je weinig vreugde meer ervaart of geen zin meer hebt in sociale activiteiten.
Het is belangrijk om erachter te komen waar je gevoelens vandaan komen zodat je ze kunt begrijpen en kunt ontdekken wat je nodig hebt om het leven weer toe te kunnen laten. We werken veel met het lichaam en met jouw emoties, want daar waar geen of te weinig expressie is, ontstaan vaak sombere gevoelens en gedachten. We gebruiken de buitenlucht en natuur als externe hulpbronnen die je weer kunnen versterken. Gestalt therapie, Transactionele Analyse, Mindfulness, Cognitieve Gedragstherapie en beeldcommunicatie zijn methoden die ingezet zullen worden. Soms moeten eventuele biologische oorzaken uitgesloten worden bij de huisarts.
Onzekerheid, zelfbeeld, zelfvertrouwen, problemen met het vertrouwen van anderen
Onder andere m.b.v Transactionele Analyse, Beeldcommunicatie, Oplossingsgerichte therapie, Gestalt, ontspanningsoefeningen, mindfulness en Cognitieve Gedragstherapie ga je leren hoe je er voor jezelf kunt zijn. Hoe je jezelf kunt aanvaarden en hoe je op een andere manier in het leven kunt gaan staan.
Relaties met anderen, samengesteld gezin, relatieproblemen
Ervaar je moeite met het aangaan of behouden van duurzame relaties, heb je relatieproblemen of ervaar je uitdagingen omdat je bijvoorbeeld een samengesteld gezin hebt?
Je bent bedoelt voor relatie! Hoe zou het zijn als je onbevangen en open in een relatie kon staan, als je open kunt staan voor nieuwe contacten, als je 'bij jezelf kunt blijven' en je toch ook kunt verbinden?!
Hier gaan we mee aan de slag op de manier die bij jou past. We doen dit op verschillende (wetenschappelijk bewezen) manieren. Het neerzetten van beelden werkt vaak goed evenals het leren kijken naar de situatie vanuit Mindfulness of Cognitieve Gedragstherapie. Ook gebruiken onderdelen uit Emotiegerichte Relatietherapie. Het is een evidence-based benadering van relatietherapie die zich richt op het verbeteren van emotionele verbondenheid en hechting tussen partners.
Mensen met somatisch onvoldoende verklaarde klachten zijn soms al een hele weg gegaan om van hun klachten af te komen. Er is geen fysieke oorzaak gevonden maar de klachten houden aan. Soms versterken de klachten, van ziek zijn kun je gespannen raken en andersom.
Jouw lichamelijke klachten wegnemen gaat niet, wél kunnen we kijken hoe we ze wellicht positief kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld met behulp van lichaamsgerichte therapie, cognitieve gedragstherapie en responsgerichte coping. We kijken waar je wél grip kunt uitoefenen bijvoorbeeld door zelfmanagement.
(Chronische) Stress, overspannen, burn out, burn in
Stress is een fysieke en psychische verandering in reactie op een stressvolle stimulus of situatie. Traumatische gebeurtenissen, aanhoudende (dagelijkse) problemen, kleine of grote problemen, ze kunnen allemaal tot stress leiden.
Hoewel het misschien voelt alsof het nooit meer goed komt is er hoop op verandering. Hier is het belangrijk dat je gaat herkennen wanneer je systeem getriggerd raakt en hoe je dan kunt handelen. Zelfzorg en compassie spelen daar een belangrijke rol in. We werken we aan het krijgen van grip, je leert bijvoorbeeld hoe jouw hersenen en lichaam omgaan met stress en hoe je jouw systeem kunt trainen om weer tot rust te komen. Je leert luisteren naar je lichaam en krijgt (leefstijl) handvaten die je helpen om in je dagelijks leven stress te managen.
Rouw of traumagerelateerde klachten
Belangrijk is vooral dat je jezelf gaat begrijpen door zelfcompassie. Binnen de therapie werk je aan het verstevigen of creëren van gezonde copingstrategieën die invloed hebben op de belastbaarheid van je lichamelijke en geestelijke gezondheid en je actief gaan helpen weer grip te krijgen. Co-regulatie, het versterken van je sociale verbindingen en het leren hanteren van stress zijn ook belangrijke onderdelen.